Kiinalainen lääketiede

Kiinalainen lääketiede on valtavan laaja käsite, johon liittyy mm. yrttilääkintä, ravitsemustiede, liikuntatiede ja filosofia tavallisen hoitavan lääketieteen lisäksi. Yleisesti meillä länsimaissa tunnemme näistä se hoitavaa lääketieteen haaraa ja siitä olemme poimineet akupunktion tärkeimmäksi, vaikka siihen liittyy myös moksibustion (lämmittävä hoitomuoto), hieronta ym.

Kiinalaisen lääketieteen alku on myyttisten tarinoiden peitossa mutta tiedämme että se on tuhansien vuosien vanha perinne joka on katkeamatta selviytynyt meille tähän päivään. Kiinalaisen lääketieteen perusnäkemykset käsittävät viiden elementtien kiertokulku ja näiden energioiden liikkuminen meidän energiajärjestelmämme kanavissa (ns meridiaaneja). Silloin kun energia ei virtaa vapaasti järjestelmässämme, tapahtuu salpautuminen ja mahdollinen kipu tai muu ongelma kehossamme. Kaikilla yllä mainituilla menetelmillä voidaan yrittää vaikuttaa salpautumiin ja näin tuoda tasapainoa kehon järjestelmään.

Itse olen opiskellut hoitavasta lääketieteestä lähinnä akupunktion ja moksibustion. Olen huomannut että kiinalaisella lääketieteellä on paljon annettavaa myös m.m. kroonisissa kivuissa, mielten ongelmissa ja ihmisen henkisessä kasvussa. Näistä voit lukea lisää Neijing-koulun sivuilla: www.neijing.fi